
מדוע שירה בציבור נפוצה בישראל?
מחבורות הזמר בתקופת קום המדינה ועד למפגשי הקריוקי הפופולאריים של היום, דבר אחד ברור: ישראלים אוהבים לשיר. לא משנה איזה סגנון מוסיקלי אתם אוהבים, האהבה למיקרופון ולערבי שירה תופסים חלק נכבד בתרבות בישראל, גם במסגרות מקצועיות וגם בחובבניות. מאיפה זה התחיל ולמה שירה בציבור נפוצה כל כך בישראל?
עובדים ושרים בקום המדינהישנה אימרה לפיה במקום בו נגמרות המילים מתחילה המוסיקה. היש דבר יותר מנחם מלסיים יום עבודה קשה לצלילי מנגינות ושירים? ימי קום המדינה הידועים בכינוי תקופת היישוב, אופיינה ביהודים שעלו מדינות שונות ושימשו בעיקר בתפקידי חקלאות ובניה פיזיים. בסוף יום העבודה לפני שהלכו לביתם, נהגו לשבת, לנוח ולשיר כדי להקל על הגוף ולשמוח על כך שהם זוכים להגשים את אידיאל הציונות ולבנות את ארץ ישראל היפה.
השירה כדרך לגיבושהמנהג של שירת הפועלים הפך לתחביב שהגיע לכל יישוב, קיבוץ ועיר. חווית העליה ההמונית שהביאה לארץ יהודים רבים אופיינה בגיבוש בין היהודים דרך ערבי זמר ושירה. כמעט עבור כולם, השפה העברית היתה חדשה ולכן רוב המתיישבים היהודים בארץ היו באותה רמה ונקודת מוצא כשמדובר בשירה. גם צה"ל תרם לפופולאריות השירה במדינה עם הקמת להקות צבאיות בכל חיל והופעתם באירועים חגיגיים כסמל לתרבות הישראלית.
מתמסרים לשירי ארץ ישראל היפהעם בניית הארץ, שירת ארץ ישראל החלה לתפוס תאוצה. אפשר לומר כי כל כביש ומשעול במדינה היווה השראה לכתוב עוד שיר ופזמון שמצא את דרכו לתרבות השירים בשנות החמישים עד השבעים. מילות השירים תיארו בעיקר את חלום הציונות, ההתיישבות, האהבה למולדת וכמובן עסקו באובדן ונצחון המלחמות. שירה בציבור הפכה לאירוע מגבש המסמל את היחד שלנו כעם, גם בעת שמחה אך גם בעתות של עצב.
שרים מול המסךשידורי הטלוויזיה והרדיו בישראל הבינו את כוחה של השירה העברית והחלו לשדר תכניות העוסקות במוזיקה ומאפשרות לקהל הצופים לשבת בכורסה ולשיר אל מול המסך. בתחילת ימי השידורים, השירים הנפוצים לשירה בציבור היו שירי ארץ ישראל הקלאסיים שקיבלו במה מכובדת בכל תכניות הבידור. עם הזמן הצטרפו תחרויות שירה שהעלו את הרצון לשיר ברמה גבוהה.
שירה בציבור בשנות ה-2000את זרעי השירה בציבור מקום המדינה ניתן לצפות גם כיום בפופולאריות של אירועי הקריוקי שהפכו למנת חלקם של צעירים מגיל קטן. כיום עדיין קיימים ערבי שירה בציבור שמשמרים את השירים הישנים ומעניקים תחושת שייכות וגיבוש לעם, אך אפשר לראות כיצד הקידמה התאימה את מאפיין השירה הישראלי לחיינו עם ערבי קריוקי בכל סגנון מוזיקלי שקיים.





